Eures-pannonia

 

Az osztrák-magyar határrégió munkaügyi információs portálja

Ha sikerült az álláskeresés, és megtaláltad a számodra megfelelő állásajánlatot, azt meg is kell pályáznod, mégpedig német nyelven! Minél hamarabb el kell küldened német nyelvű önéletrajzodat a hirdetésben megadott címre. 

Van-e az Európai Unióban egységesen elfogadott önéletrajz minta? 

Igen. Az Unióban egységes Europass önéletrajz egy rugalmas formanyomtatvány, amely a megszokott önéletrajzi formátumot követi, kiegészítve azt további információk lehetőségével. Nyolc pontból áll, amelyek szükség szerint törölhetők, vagy bővíthetők:

  • személyes adatok; 
  • betölteni kívánt munkakör, foglalkozási terület; 
  • szakmai tapasztalat; 
  • tanulmányok;
  • nyelvtudás, 
  • egyéni készségek, kompetenciák; 
  • további információk (pl. referenciák)
  • mellékletek. 

Az Europass önéletrajz 26 nyelven ingyenesen letölthető az internetről, vagy online kitölthető: http://europass.cedefop.europa.eu/hu/documents/curriculum-vitae

Mit kell csatolni az önéletrajz mellé? 

Az önéletrajz mellé mindig csatolni kell a végzettséget, képzettséget igazoló dokumentumokat, illetve ajánlólevelet és referenciákat is (fordítással együtt). A mellékelt dokumentumok mindig másolatok legyenek! Amennyiben a munkaadó szeretné látni a dokumentumok eredetijét, azt a személyes találkozó alkalmával megteheti. 

Mi az az ajánlólevél? 

Egyre több álláshirdetésben kérnek ajánlólevelet, referenciát a jelentkezőtől. Ennek az az oka, hogy a leendő munkaadó szeretne egy "harmadik személytől" is véleményt kérni, hogy alaposabb képet formálhasson a pályázóról. Olyan személy véleményére kíváncsi, aki korábban munkakapcsolatban volt a pályázóval, aki meg tudja ítélni teljesítményét, erősségeit, esetleges gyengeségeit is. 

Ajánlólevelet, vagy referenciát korábbi munkáltatónk adhat, ill. kérhetünk tőlük. Az ajánlólevél akkor jó, ha rövid, tömör, tartalmazza azokat a feladatokat, amiket elláttunk korábbi munkahelyünkön, és azt, hogy mindezt milyen kompetenciák mentén és hogyan láttuk el. 

TIPP: ha munkáltatód meg van/volt elégedve a munkáddal, mindenképpen kérj tőle ajánlólevelet!