Eures-pannonia

 

Az osztrák-magyar határrégió munkaügyi információs portálja

AUSZTRIÁBAN ÉLNI ÉS DOLGOZNI - 2016

A brosúra - a Letelepedni, élni és dolgozni Ausztriában - az EURES-T Pannonia Partnerség programja keretében készült és elsősorban azoknak a magyar munkavállalóknak szól, akiket a jövőt illetően hasonló gondolatok foglalkoztatnak, és kezdeti nehézségekkel küzdenek a munkakeresés, a vállalkozásindítás, az albérlet, vagy éppen az ausztriai letelepedés terén, és nem tudják, merre induljanak.

A füzetet az EURES-T Pannónia Munkacsoportja által az EURESco és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat támogatásával készült.

A brosúra ide kattintva megtekinthető és letölthető pdf formátumban

AUSZTRIAI MUNKAVÁLLALÁS ELSŐ LÉPÉSEI - 2011

​2011. május elsejétől tehát már nincs szükség a munkavállalási engedélyre, teljesen szabad a hozzáférés az osztrák munkaerőpiachoz. Ennek hatására még több emberben merül fel az ausztriai munkavállalás gondolata, melynek kezdetei lépéseihez kívántunk e füzet megalkotásával segítséget nyújtani.

Az információs füzet tartalmazza azokat a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, amelyek az ausztriai munkavállalás során leggyakrabban felmerülnek. A füzetet az EURES-T Pannónia Munkacsoportja által az EURESco és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat támogatásával készült.

A brosúra ide kattintva megtekinthető és letölthető pdf formátumban

INGÁZÓK BROSÚRÁJA - 2012

2011. május elsejétől – uniós csatlakozásunk hetedik évfordulójától – „végleg szabad a pálya”, elgördült az utolsó akadály az ausztriai munkavállalás elől. Ettől az időponttól kezdve Ausztria munkaerőpiaca végleg és teljesen megnyílt a magyar munkavállalók előtt is. Nem csak a „piros vonalas határok és sorompók tűntek el, hanem végre a munkaerő-piaci korlátok is megszűntek, és többé nincs szükség munkavállalási engedélyre az ausztriai munkavállaláshoz.

Az ”Ingázók Brosúrája” az EURES-T Pannonia Program keretében készült 2012-ben, és elsősorban azoknak a határ menti ingázóknak szól, akik e tagállamok valamelyikében vállalnak munkát, azonban a másik tagállam lakosai, s oda hetente legalább egyszer visszatérnek. 

A brosúra fő rendeltetése, hogy segítsen eligazodni az ingázóknak egy másik, számukra idegen állam jogrendszerében. Mivel a két ország jogrendszere között nagy az eltérés, 2 fejezetbe gyűjtöttük össze azokat a legalapvetőbb munka,- szociális és adójogi rendelkezéseket; amelyet minden munkavállalónak ismernie kell. A vonatkozó fejezetek egymás utáni elolvasása segít Önnek abban, hogy felismerje a két ország jogrendszerében található legfontosabb eltéréseket.

Bízunk abban, hogy ez a brosúra sok ingázónak segítségére lesz!  

Az ingázói brosúra tartalma pdf formátumban a következő fejezetek alapján tölthető le:

A teljes brosúra letöltése

Megjegyzés: Kérjük vegye figyelembe, hogy a brosúra tartalmát 2012 óta nem frissítettük, abban időközben eltérések, változások történhettek. Kérjük, az aktuális adatokról az illetékes hivatalokban érdeklődjön. 

MAGYAR INGÁZÓK AZ OSZTRÁK MUNKAERŐPIACON

​2011. május elsején teljesen megnyílt az osztrák munkerőpiac a magyar munkavállalók előtt is. Jelenleg körülbelül 65 ezer honfitársunk dolgozik a szomszédos országban, s közülük igen sokan vállalják a napi vagy heti ingázást. Sőt, egy friss felmérés alapján a most még Magyarországon dolgozók közül is egyre többen gondolkodnak el azon, hogy különböző motivációktól vezérelve külföldön, esetleg éppen Ausztriában vállaljanak munkát.

Az EURES-T Pannonia e kiadvánnyal nekik szeretne segíteni azzal, hogy a már ingázó munkavállalók tapasztalatait, jó tanácsait osztja meg.

A felmérés egyik eredménye ez az információs füzet, amely legfontosabb pontokat foglalja össze.

Reméljük, a már kint dolgozó magyarok tapasztalatai, tanácsai az Ön számára is hasznosak lesznek.

A kiadvány megtekintéséhez és letöltéséhez kattintson az alábbi linkre!